Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Gabriel Okara (Imomotimi gbaingbain)



Γεννημένος στις 21-4-1921 στο Μπομαντι σημερινή Μπαιελσα,μετά τη βασική του εκπαίδευση στη πόλη του και στη στρατιωτική σχολή Creek Road,Port Harcourt, έγινε δεκτός στο κρατικό κολέγιο Umuama, φοίτησε επίσης στο Yaba του Lagos.Αργότερα εκπαιδεύτηκε ως βιβλιοδέτης στο Ομοσπονδιακό τυπογραφείο,αυτό που μετά αποκαλούσε "περιπέτεια" σε γουρουνίσια αγορά.
Εθήτευσε στις καλές τέχνες (ζωγραφική) στη Umuama όπου είχε καθηγητή τον Ben Enwonwu. Ξεκίνησε την καριέρα του στα 1946 όταν σύμφωνα με τα λεγόμενα του είχε ένα όραμα σχετικό με τον πρόσφατα χαμένο ηγέτη Herber Macaulay.
Όταν κάθισε να ζωγραφίσει τήν Macaylay σύμφωνα με το όνειρο του,ξαφνικά ένιωσε ένα τράβηγμα στο χέρι με το πινέλο και άφησε τρεις λέξεις στον καμβά, γράφοντας "Κάτω,Διάβολε, Κάτω". Μετά από αυτό άλλαξε δραματικά και αποφάσισε να γίνει ποιητής.Στα μέσα της δεκαετίας του 50 σπουδάζει ποίηση.Ένα από τα πρώτα του ποιήματα κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ Τεχνών της Νιγηρίας.
Εμφανίζετε σε εφημερίδες ,περιοδικά και avan-garde ανθολογίες.Το 1978 δημοσίευσε τη πρώτη συλλογή ποιημάτων, γίνετε αμέσως γνωστός στη πατρίδα του αλλά και στην Αγγλία.Εξακολουθώντας τη δουλειά του σαν βιβλιοδέτης παίρνει τη θέση του διευθυντή στο Enugu.
Στη διάρκεια του εμφυλίου Πολέμου στη χώρα του,παραμένει στη θέση του και ακολουθεί διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη και Αμερική. Τελειώνοντας ο πόλεμος γίνετε διευθυντής στο Υπουργείο Πολιτισμού απ'οπου καθοδηγεί συγγραφείς και ζωγράφους. Παραμένει μέχρι τη σύνταξη του στα τέλη του 1970. Εκδίδει τη σατιρική συλλογή "Ο ονειροπόλος","Το όραμα μου ","Όπως το βλέπω".

"Αντχιαμπο"
Σήκωσα το χέρι μου
το τρεμάμενο χέρι μου,
αρπάζοντας σφιχτά τη καρδιά μου
σα μαντίλι και την κυμάτισα,
την κυμάτισα- και την κυμάτισα-
αλλ'αυτη γύρισε τα μάτια της μακριά.

11 σχόλια:

  1. "Κάτω,Διάβολε, Κάτω".πόσοι και πόσες δεν το έχουμε πεί αλλά και πάλι ξαναγυρνάμε στα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν τον ξέρω και τώρα χάρη του μπολκ σου τον έμαθα και θα τον ψάξω σ'ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρχομαι να επιβεβαιώσω την άποψη το πόσο καλό είναι το μπλοκ και οι μπλόκερς. τον άνθρωπο δεν τον ήξερα και μέσα από το μπλοκ τον έμαθα σ' ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @fraklin. Yes,Yes,Yes.

    @antisensoras. Ψάξε,ψάξε κάτι ωραίο θα βρης!!!

    @allisia.Δεν είναι πολύ γνωστός εδώ, αντίθετα με την Αγγλία Εγώ έχω πολύ Αφρικανική ποίηση, μου αρέσει ο ιδιαίτερος τρόπος που βλέπουν τα πράγματα!!! Η αθώα ματιά!!!!Καλό ΣΚ. σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δέν τόν γνώριζα ..και χαίρομαι που εξ αιτίας σου τόν έμαθα.οι στίχοι πάντως πού παραθέτεις μου άρεσαν πολύ.
    νομίζω η μουσική συνοδεύει αρμονικά την ανάρτηση.

    καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κοκκινη κισσα, καλησπέρα Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, μετράνε διπλά μετά την εκπομπή που είχα τη χαρά να ακούσω!!!!Άσχετα αν δε σχολίασα τους λύκους, ήταν κάτι καταπληκτικό!!!Το πέρασμα από το blog σου είναι μια όαση που δε χάνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ορισμένα συναισθήματα είναι παγκόσμια...
    Οπως αυτά που περιγράφονται σε αυτούς τους υπέροχους στίχους που μας χάρισες...
    :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. aKanonisti,Καλησπέρα. Υπάρχουν τόσα ωραία πράγματα στη ζωή όπως η ποίηση, κι'έμεις ασχολούμαστε με μίζερα και φτηνά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο φόβος μη και θεωρηθώ αγενείς προσβάλλοντας τον ποιητή με κάποιο σχόλιο που κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν άσχετο δεν σχολιάζω αλλ΄; ένα μπράβο θα το ΄πώ σ'εσ΄να που μου τον σύστησες μέσα από την ανάρτηση σου.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. tanto,καλημέρα.Γιατί να θεωρηθείς αγενής???Δεν είναι κακό να μη ξέρουμε κάποιον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

εδώ τα διαβολοσχόλια σας