Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

PABLO MILANES




Ο Πάμπλο Μιλανές (Pablo Milanés) είναι Κουβανός συνθέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας.
Γεννήθηκε στο Bayamo της Κούβας το 1943. Σπούδασε στην εθνική σχολή μουσικής της Αβάνας. Το «feeling» είναι ένα μουσικό στυλ που ξεκίνησε στη Κούβα τη δεκαετία του 40, στο οποίο τα αισθήματα ορίζουν την ερμηνεία. Το στυλ αυτό επηρρεάστηκε από τα βορειοαμερικάνικα ρομαντικά τραγούδια της εποχής και τη τζαζ. Το «feeling» συνοδευόταν με μια κιθάρα, σαν τους παλιούς τρουβαδούρους, για να γίνει καλύτερη επικοινωνία με το κοινό. Από εκεί ξεκίνησε και ο Πάμπλο Μιλανές.
Ώς ερμηνευτής, ο Πάμπλο Μιλανές μπήκε στο συγκρότημα Los Bucaneros. Που και που, τραγουδούσε και μόνος του. Συνεργάστηκε με το συγκρότημα αυτό μέχρι το 1966. Το 1967, κάνει την στρατιωτική θητεία του, την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, και αρχίζει να γράφει τραγούδια πιο πολιτικοποιημένα. Το 1968 δίνει την πρώτη του συναυλία με τον Silvio Rodríguez στο La Casa de las Américas. Είναι το πρώτο σήμα του μουσικού κινήματος που ονομάστηκε το 1972 Nueva Trova. Στο ίδιο μέρος συνάντησε και άλλα σημαντικά πρόσωπα της πολιτιστικής και μουσικής πολιτικής σκηνής όπως Violeta Parra, Chico Buarque, Vinicius de Moraes, Víctor Jara και πολλοί άλλοι. Στις αρχές της δεκαετίας του 80, ξεκινάει δικό του συγκρότημα, με διάφορους φίλους του. Συνεχίζει να αναμιγνύει διάφορα είδη μουσικής, πάντα με δυνατή κοινωνική διάσταση.
Μαζί με τον Silvio Rodriguez και τον Noel Nicola, θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Nueva Trova. Ξεχωρίζει από τον Silvio Rodriguez με μελωδίες επηρεασμένες από τη Βραζιλία, μελωδίες που τις παίζει στη κιθάρα ή στο πιάνο. Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες όπως οι Silvio Rodríguez, Joaquín Sabina, Ana Belén, Joan Manuel Serrat, Víctor Manuel, Los Van Van, και άλλους. Τα πιο φημισμένα τραγούδια του είναι Yolanda, Yo me quedo, Amo a esta isla.
Το 2005 για πρώτη φορά συνθέτει μέρος της μουσικής του κινηματογραφικού έργου Siempre Habana του Ángel Peláez.

14 σχόλια:

  1. Δεν τον ξέρω. Περίεργο κράμα όμως. Κουβανός με ρυθμό ρέγγε και λίγο disco.

    Να κάνω μια παραγγελιά για βιογραφία;
    Άμανες και όποτες, θα μας πεις για τον Προυστ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tsaousa καλησπέρα. Ωραίος είναι!!!Προυστ, οχι ακόμα, αργότερα ισως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που πας και τούς βρίσκεις άντε τον έμαθα και αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα anna.
    Πολύ ωραίος ο Κουβανός πάντα με δυνατή κοινωνική διάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίος…. Νομίζω ότι εσύ και η Tsouxtra έχετε βαλθεί να μας αδειάσετε τα πορτοφόλια στα Metropolis με τις ωραίες μουσικές προτάσεις που μας κάνετε…. Εγώ πήγα στο youtube και τον είδα και τον άκουσα να τραγουδάει το perfidio .. με συνοδεία μια κιθάρα και κρουστά και απλά ταξίδεψα … Να ‘σαι καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. tantoguanto, καλησπέρα.Ωραίος δεν είναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. marian. Kι'εμένα μου αρέσει!!!Τις διαστάσεις τις παίρνει κάποιος με τις πράξεις και τα έργα του!!!Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΕ,καλησπέρα. Η tsoyxtra αδειάζει και το δικό μου πορτοφόλι!!!Έχω κάνει καταθέσεις...Αλήθεια όμως αξίζουν τα ευρώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ που είμαι τσιγκούνα... μπορώ να ρωτήσω... αν υπάρχει σε Τorrent???
    Να τον κατεβάσω τον άνθρωπο....να τον ακούσω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. aKanonisti. Καλησπέρα τσιγκούνα....χααααα! Εδω http://www.youtube.com/v/y_tSxq4wWpg&hl=en&fs=name=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. tito. Βρε καλόστο!!!Πως από δω?? Είδες φως και μπήκες?? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

εδώ τα διαβολοσχόλια σας